Imamopleiding gaat er niet meer komen vanwege meningsverschillen

Een officieel erkende opleiding voor imams in Nederland gaat niet meer door. Dat schrijft demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De studie op hbo-niveau zou in september 2025 beginnen. De verschillende onderwijsinstellingen die de opleiding in samenwerking met het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zouden ontwikkelen, worden het niet eens over de inhoud van de opleiding. Dat meldt de NOS.

De Vrije Universiteit Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en hogeschool Ipabo waren sinds september 2023 bezig om de opleiding voor imams vorm te geven. Dat deden zij samen met het CMO. De verschillende partijen hebben ieder een ander idee over de educatieve invulling van de studie. Van Gennip meldt in de brief niet waarover de partijen van mening verschilden.

Maatschappelijke noodzaak van een imamopleiding 

Dat de opleiding nu toch niet van start gaat vindt Van Gennip jammer. Zij geeft aan dat alle betrokken partijen ook aangeven dat ze achter de maatschappelijke noodzaak van een imamopleiding in Nederland staan. Zo’n opleiding moet er uiteindelijk toch kunnen komen, daarvoor zal Van Gennip zich hard maken.

Officiële opleiding tot imam

Een officiële opleiding tot imam was eigenlijk een wens van de Tweede Kamer. Hogeschool Inholland bood van 2006 tot 2013 een imamopleiding aan op hbo-niveau. De opleiding bleek uiteindelijk geen winst te behalen en werd stopgezet. Een door de overheid erkende imamopleiding was volgens Denk-kamerlid Kuzu erg belangrijk voor Nederland. Imams komen nu vaak vanuit het buitenland en hebben weinig interesse voor de wereld waarin Nederlandse moslims zich vertoeven.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk