Koks van ROC Mondriaan koken Vrijheidssoep met presentator Nick Toet

Studenten van ROC Mondriaan mogen op zondag 5 mei meehelpen met het bereiden van de zogenoemde vrijheidsmaaltijden. Deze week zijn ze alvast gestart met een proefdiner. De chef-koks in opleiding werden begeleid door kok en tv-presentator Nick Toet. Dat meldt Den Haag FM. 

Woensdag 1 mei maken de studenten een soep die geïnspireerd is op een tomatensoep die de oma van Nick altijd maakte. Hij heeft echter wel een Aziatische twist gegeven aan de soep. Naast de vertrouwde tomaten zitten er ook miso, bosui en Koreaanse chilivlokken in de soep.

Toet was student op het ROC Mondriaan 

Toet heeft zelf gestudeerd aan het ROC Mondriaan, dus hij kent de school best goed. Daarom vindt hij het ook erg leuk om samen met studenten het proefdiner in elkaar te zetten. “Ik mag nu eindelijk eens lesgeven. Aan de koksschool heb ik alleen maar mooie herinneringen.”

De derdejaarsstudenten mogen op woensdag 1 mei met Nick werken. En ook zij zijn blij dat ze iets anders mogen doen dan een ‘gewone les’. “Het is een gemakkelijke les en we zijn ook nog eens op tijd klaar”, legt derdejaarsstudent Ivar uit.

Aardappelpannenkoekjes 

Overigens zijn de studenten niet alleen maar met soep bezig. Een Oekraïense school uit Den Haag heeft bijvoorbeeld een recept ingestuurd voor aardappelpannenkoekjes. Deze worden ook gemaakt.

Keuken beschikbaar voor koken Vrijheidssoep 

Brigitte Laukens, schooldirecteur van Horeca en Facilitaire dienstverlening van het ROC Mondriaan, vindt het zeer vanzelfsprekend om de keuken beschikbaar te stellen voor het koken van de Vrijheidssoep. “Studenten worden hier op school klaargestoomd voor het koksvak. Daarnaast heeft de wijk waar de school staat, Bezuidenhout, veel meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bevrijding werd de wijk gebombardeerd.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk